Nettisivulla on yleensä enemmän kuin yksi sivu, jokainen sivu on erillinen URL osoite jotka voidaan hakukoneoptimoida. URL osoitteiden hakukoneoptimoimisesta puhutaan sisäisten linkkien optimoimisesta, voimme saada hakutuloksiin esiin sivuston sisällä olevia sivuja 1-6 kpl. Sisäisten linkkien tarkoituksena on osoittaa hakukoneille että osa sivuston sisällöstä on tärkeämpää kuin toinen osa ja tämä tapahtuu siten että tiettyä sivua linkitetään mahdollisimman paljon sivun sisällössä, hakukone valitsee nämä sivut myös kävijöiden mukaan eli jos sivustollasi useampi vieralija menee aina samalle sivulle esimerkkinä yhteystiedot tulee tämä yhteystieto sivu esiin hakukoneeseen kun yritystäsi haetaan nimellä. Kannattaa myös muistaa että mitä enemmän sisältöä sitä parempi sivusto, jotkut rakentavat ns one page eli yhden sivun mittaisia verkkosivuja jotka ei hakukoneoptimoidu koska sisällöllä ei ole merkityst hakukoneiden mielestä (lyhyt sisältö).
Sisäisten linkkien optimointi tapahtuu muokkaamalla linkin tagia eli siis <a href="linkki.html">Linkki</a> on linkki mutta tähän voidaan ujuttaa hakusana lisäämällä href="linkki.html" perän title="Haluttu esittely teksti" johon me voidaan siis kirjoittaa sivun sisällöstä tietoja. Kun käytät title tagia linkissä saat esiin tämän kirjoitetun tekstin kun pidät hiirtä kyseisen linkin päällä, esimerkki: Linkki ← pidä hiiri tämän linkin päällä niin saat esiin tekstin "haluttu esittely teksti" title tagiin kannattaa sisällyttää alla olevan sivun sisältöön liittyviä asioita koska tämän tekstin lukee myös näytönlukijat näkövammaisille eli title tagi auttaa näkövammaisia navigoimaan sivustollasi.
Sisäisen linkin hakukoneoptimointiin tulee myös sisällyttää URL osoitteen optimoiminen, mitä lyhyempi url osoite alasivullasi on sitä parempi. URL osoite on siis domainisi perään tuleva osoite esimerkkinä tämä sivun domain on seotomoon.com ja tämä sivu on seotomoon.com/linkit.html joka pitää siis sisällään haluamani hakusanan linkit. Voisin kirjoittaa myös pidemmän url osoitteen = sisaiset-linkit.html mutta minulla tulee erikseen sivustolleni myös backlinkit joten hakukoneen ei tulisi mennä sekaisin näiden kahden sivun sisällöstä.
Sivuston sisäisten linkkien optimoiminen antaa hakukoneille signaalin jos sivustollasi on jokin tärkeä sivu ja nostaa tlläiset sivut esiin kun sivustoasi haetaan nimellä eli yrityksien kohdalla jos asiakas etsii yritystäsi hakukoneista yrityksen nimellä hänelle tulee esiin sisäisten linkkien kautta olevia sivuja ja myös tuloksia jotka ovat merkityksellisiä/usein haettuja sivustollasi.
Onko sivustollasi pitkiä tekstejä ja haluat rakentaa sisällysluettelon? Sisällysluettelo on hyvä tapa parantaa sivustosi käyttökokemusta yllä teimme linkin ja nyt ohjeistan miten teet sisällysluettelon sivustollesi, tässä artikkelissa on yhteensä 3 ala otsikkoa joista jokaiseen on lisätty erillainen tagi eli siis id="Ensimmainen", id="Toinen" ja id="Kolmas" näihin voimme siis tehdä erilliset linkit käyttämällä hashtagia eli # merkkiä. #Ensimmainen ← koodi: <a href="#Ensimmainen" title="Sisäisten linkkien optimointi">#Ensimmainen</a> , #Toinen ← koodi: <a href="#Toinen" title="Miten optimoidaan sisäiset linkit?">#Toinen</a> ja #Kolmas ← koodi: <a href="#Komas" title="Miten optimoidaan sisäiset linkit?">#Kolmas</a> ovat nyt sisällysluetteloon lisättyj linkkejä joilla kävijä voi nopeasti navigoida sivustolla.
Seuraava osa hakukoneoptimointi oppaassamme on: Turvallisuus.